Rólam

Home / Rólam

2002 óta foglalkozom szenvedélybetegekkel és hozzátartozóikkal,  egyéni- páros és családi konzultációkat vezetek.

Egy hosszú önismereti folyamat eredményeképpen, saját történetem feldolgozását követően tudok és szeretek a segítséget kérő szenvedélybetegekkel, családtagjaikkal, munkatársaikkal együtt dolgozni.
Folyamatosan képződöm, és foglalkozom saját lelki, szellemi, testi jól-létemmel. Nem volt mindig így. Mondhatnám persze, hogy az életem mára egy kerti ünnepély lett, de nem volna igaz. Saját utam során újra és újra megtapasztalom, hogy néha küzdenem kell a középpontban maradásért, de ugyanígy a sebezhetőségben rejlő erőt is felfedeztem, és nekem is van segítségem.

Mivel jó ideje úton vagyok, van bátorság bennem az őszinteségre, tisztázásra, a bánat elfájására és az örömök maradéktalan megélésére is. Az együttség és az egyedüllét harmóniájára.  Hálás vagyok azért, hogy idáig eljutottam.

SZEMLÉLET, MÓD

Tapasztalataim szerint a szenvedélybeteg környezete – családtagok, munkatársak – akár évek hosszú során át alkalmazkodnak a betegség kialakulásához, majd később az egyre súlyosbodó tünetekhez: Szinte észrevétlenül egyre több felelősséget vállalnak át, egyre több energiát fordítanak a megbillent egyensúly megtartására. Eközben idegileg, lelkileg kimerülnek, elfáradnak, felélik belső tartalékaikat. Sok esetben eluralkodik rajtuk a kétségbeesés, a tehetetlenség érzése. És ilyenkor, ebben a szinte reményvesztett állapotban megszületik a bátorság a segítségkéréshez.

A család valamelyik tagjának, vagy akár a munkatársaknak a gyógyulás, a változtatás iránti igénye  megbolygatja ezt a kényelmetlen állapotot. A változás elindításával új minták kialakítására és új egyensúlyi helyzet megteremtésére nyílik lehetőség.

A gyógyulás, a józanodás útján betegnek és hozzátartozónak együtt célszerű elindulni.  Ezen az úton kísérem a hozzám fordulókat, legjobb tudásom és a gyógyulásba vetett hitem szerint. Szükség esetén a kórházi- illetve szakorvosi (pszichiáter, addiktológus) háttér biztosított.

Munkám alapját a rendszerszemlélet, megoldásközpontú terápia, strukturális megközelítésmód adják, a Sorsfonó műhelyen a Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterápiás módszert alkalmazom.

Klienseimmel olyan bizalmi, biztonságot nyújtó kapcsolatra törekszem, melyben lehetségessé válik egy új, pozitív életszemlélet, egészségesebb életstílus kialakítása, és lehetőség nyílik az együttműködést valóban segítő kommunikációs technikák elsajátítására is.

Jó szó

“Piroval a mesék hoztak össze bennünket. Csodáltam azt a bátorságot, ahogyan önmagát nem kímélve beleereszkedik egy történetbe, hogy egy másik síkon is szemügyre vegye életét. Finoman, érzékenyen közlekedik a mesékben, éppen úgy, ahogyan él és dolgozik. Észrevesz. Együtt rezdül. Lassít, ha kell. Megáll. Aztán elindul. Gyorsít, ha arra van szükség. Mindig pontosan úgy tesz, ahogyan az aktuális élethelyzetek megkívánják, akár az övé, akár másoké.  Kincsekkel van teli a keze, mondatai erősek, pontosak, olykor a lélegzet is elakad tőlük. Közös meséinkben olykor támaszként van jelen, olykor vándorként, aki jó szóra vár. Bárhogy van is, nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Mert Piroval dolgozni annyit tesz, mint megtalálni azt, amiért útnak indultunk.”

Dr. Boldizsár Ildikó

Jó szó

“Piroskával 2015 áprilisában kezdtünk dolgozni a keveredett függőségek tisztázásában. Már az első néhány alkalommal látszott, hogy pontosan átélt mindent amiről beszél, nem csak a megtanult szakirodalom alapján vált segítővé. Nagyon szimpatikus, hogy a konzultációk között is elérhető – olvasmányokkal és feladatokkal is ellát emailen -, amit érezhetően nagyon szívesen tesz. Ajánlom bárki számára, aki keres egy olyan szakembert a problémái rendezéséhez, aki képes személyre szabni az “útvonalat” , összegyúrva a saját élettapasztalatával, nem kímélve minket akkor sem, amikor a “tükröt túl közel tartja”, hogy újra saját ÖNMAGUNK épülhessünk a függőségeinkből, szabadon és tisztán. Piroska attól hiteles konzultáns, hogy végigkísér minket az úton, képes a legmélyebb gödör aljára is lenyújtani a kezét… Szeretem mint szakembert és mint egy nagyon vagány nőcit az összes színes sáljával, karkötőjével, gyűrűjével egyaránt!”

- M -

Jó szó

“Gondolkoztam azon, hogy miért Piroska, de nem kell… Hát olyan, mint én… A színek, a humor és a lejátszott bakelitek… Csak Piroska már nem azt a táncot járja a feltett zenére mint én. Azt testesíti meg ma, ahol én szeretnék lenni 15 év múlva. Maradjon a derű, a szín, az energia, a humor, a segítőkészség és a szeretet, de tudjam, hol a határ… mi méltó és mi épít… hol vagyok és hova tartok… és menjek is ezen az úton…”

- Viki -

Jó szó

“Ha egy mondattal kéne leírnom, hogy mit köszönhetek ennek az egész folyamatnak, azt mondanám, hogy egy barátot aki segített kiásni azt a valakit akit én magam temettem el sok sok évvel ezelőtt. Ez egy hosszú és összetett folyamat vége, a folyamat titkaival úgy gondolom, hogy ő rendelkezik, én csak találgatom és mondom amit érzek ezzel kapcsolatosan. Remélem, hogy hasonló problémákkal küzdő embereknek lehet ez a néhány mondat az utolsó lökés, hogy meg merjék próbálni, mert higgyétek el, hogy megéri és életetek egyik legmeghatározóbb élménye lesz!”

- S.Earch -

Jó szó

“Piroval egy hálátlan formátumban, tanfolyamon találkoztunk, ahol ha érdekes volt a téma, akkor nagyon figyelt, de ehhez nekünk igyekezni kellett. Jó humorával hamar visszajelzett, ha valami nem volt világos. Hogy mindent komolyan vett, ami a családterápiában használható, azt csak évekkel később tudtam meg, amikor beszámolt arról a nagy rendezkedésről, amit saját életében véghez vitt. A függőkkel végzett munkáját mindig is életelemnek és nem foglalkozásnak éreztem nála.”

Dr. Rátay Csaba klinikai szakpszichológus, kiképző családterapeuta

Jó szó

“Piro az egyik leghitelesebb ember, akit ismerek. Hihetetlen nehéz szembenézni a nehézségeinkkel, és elindulni az önismeret útján, de Piro megtette ezt, és hiszem, hogy ezért is sugárzik belőle – a számomra egyik legfontosabb érték – a hitelesség. Nagy élmény volt számomra, hogy ezen az úton kísérhettem, és láthattam fantasztikus változását! E mellé társul az empátiájának, életszeretetének, vidámságának, nyitottságának… kellemes elegye.
Aki segítséget kér Tőle, nagy biztonságban érezheti magát, így csak ajánlani tudom mindenkinek!”

Gallusné Szabó Edit - pszichodráma vezető, családterapeuta